Så er jeg startet på første dag af den fede faste. Jeg har besluttet mig for at prøve denne kur fordi ifølge Martin Bonde Mogensen, forfatteren til bogen den fede faste, har fasten mange gode egenskaber. Bl.a. renser den din hud, lever, nyrer, lunger og tarmsystem. Så det er mere en udrensningskur end en slankekur. Citat fra bogen: “Send din krop på ferie med den fede faste. Og kom velsmurt tilbage.”
Idet jeg har taget mange forskellige lægemidler længe, tænker jeg at det vil være godt at få renset lidt ud af affaldsstofferne i min krop. Mon den fede kur vil gøre at jeg får det bedre og mere energi, og endda mindre smerter? Dette vil jeg vurdere efter jeg er færdig med fasten. Den fede faste er interessant for mig, men dog er jeg lidt skeptisk, fordi at to dage i midten af fasten, må jeg kun indtage vand, grøntsagsafkog og grøntsags jucie. Det bliver nok svært. Men vi må se hvordan det går. Ifølge Martin må man godt undlade selve fastedagene, der ligger i midten af kuren, men gevinsten ved fasten er større, når man tager fastedagene med.
Man kan vælge at følge den fede faste i 3, 7, 14 eller 24 dage. Man starter med at følge en nedtrapnings diæt, baseret på grøntsager og frugt. Når du er kommet til midten af din kur, bruger du 1, 2 eller 4 dage på at faste, alt efter hvor lang kur du har valgt. Under den fede faste kan du spise grøntsager og frugter og derigennem få masser af vitaminer og andet godt. Man skal undlade at spise æg, enhver form for kød, mælkeprodukter, sukker og mel. Efter fastedagene følger du en optrapnings diæt, igen baseret på grøntsager og frugt, som i nedtrapningsfasen. Ved at spise efter denne diæt, og drikke masser af vand, grøntsags vand og urtete, får man renset kroppen for affaldsstoffer. Som en anden gevinst, ryger der nok også nogle kg af.
Bogen den fede faste er delt op i to. Det første 100 sider handler om princippet bag den fede faste, og giver læseren motivation til at følge kuren. Opskrifterne står i de sidste 60 sider i bogen og der er mange lækre opskrifter. Jeg kunne dog savne at der var flere opskrifter. Ellers kan man gå på nettet og lede efter opskrifter til fasten. Det er en god idé at lave en madplan, for at undgå spild og for at man for et overblik over hvad man skal købe hvis man ikke har det hjemme.
Jeg har valgt at følge kuren i 14 dage, hvis alt ellers går godt :-) Jeg har lavet madplanen til den første uge færdig og den ser således ud:
Mit billede er ikke så tydeligt, men du kan downloade min madplan her så du bedre kan se hvad jeg har skrevet. På selve faste dagene, som er på søndag og mandag, kan jeg drikke følgende:
2 liter vand, evt med citronsaft
Urtete, havrevand og grønsagsafkog ad libitum
1 1/2 liter grøntsagsjucie
Derudover er det en god idé at få noget ekstra søvn. I bogen anbefales der at man køber mælkesyrebakterie tabletter og spirulina tabletter, som er en slags alge, der indeholder meget protein, vitaminer og mineraler. Dette bruger jeg dog ikke i min faste. Skal man investere i dette, plus mange andre specielle råvarer, så som linser, quinoa, hirse, kikærter o.lign. så kan det blive dyrt at følge kuren. Jeg havde mange ting på lager forinden, så jeg skulle ikke købe mange flere råvarer til mit hjemmelager.
Jeg har brugt næsten hele dagen på at forberede den fede faste, og på at handle og sysle i køkkenet. Først lavede jeg mandelmælk med dadler og vanilje, og da der var så meget mandelpulp til overs derfra, besluttede jeg mig for at bruge det til nogle dadelkugler. Da jeg alligevel havde slået hul på en pose dadler i dag, kunne jeg ligeså godt bruge resten. Så jeg smed dadler, mandel pulp, havregryn, kakao pulver, kokos og lidt mandelmælk i min foodprocessor, og vupti så havde jeg en lækker dej til dadelkuglerne. Et godt tip: husk at tjekke om der er sten i dadlerne inden du blender dem, dette havde jeg ikke gjort, så jeg måtte bruge en evighed på at fjerne stenene, og det viste sig at der stadig var sten tilbage i nogle af dadelkuglerne. Til min aftensmad, har jeg kogt græskarsuppe af et halvt hokkaido græskar.
Det har været lidt hårdt at være i sving hele dagen, pga mine smerter, så nu står den på afslapning resten af dagen. I morgen vil jeg bage knækbrød, det glæder jeg mig til. Jeg har ikke prøvet at bage knækbrød før, så det bliver spændende at se hvordan det lykkes.
Til min madplan bruger jeg opskrifter bl.a. fra bøgerne Den fede faste og Safter . Disse to lækre bøger kan du vinde til mit giveaway, som jeg starter i morgen. Følg med på bloggen for at få at vide hvordan du kan vinde. Min madplan har jeg skrevet i appen numbers på min ipad. Der ligger en madplan skabelon inde i appen, så det eneste jeg skulle gøre var at skrive tekst ind i den. Desuden kan jeg nemt lave en indkøbsliste i samme app, og få dagene vist i et meget overskueligt format som det ses herunder:
Det er også meget nemt at sende madplanen til ens email, eller til computeren. Så den vil jeg helt sikkert bruge fremover til mine ugentlige madplaner. Jeg sætter meget pris på at kunne ordne praktiske ting via min ipad mini. Det er meget bedre at sidde med ipadden i hånden på sofaen, end at skulle sidde foran en stationær computer, når jeg har mange smerter.
Følger du også en diæt eller en af det populære fastekure her i januar? Del gerne under kommentarer :-)
Mette skriver
Hej. Super at du har lagt din madplan fra ‘Den fede faste’ på din blog :-) jeg har netop besluttet selv at prøve kuren og vil hente inspiration hos dig. Skal bare lige ha’ fat i bogen… Bedste hilsner Mette
Heidi Hjelm skriver
Hej Mette, tak for din kommentar :-) Har du meldt dig til mit nyhedsbrev? Så kan du nemlig vinde bogen! God weekend, vh Heidi
Mette skriver
Ja – har tilmeldt mig :-) Også rigtig god weekend til dig
maria skriver
Hej, Jeg overvejer at prøve den fede faste fra på tirsdag. Hvordan gik det for dig og har du nogle gode tips? På forhånd tak! Mvh Maria
maria skriver
Hov. Søgte lige igen på din side og fandt en evaluering af DFF :)
DIY foodblog skriver
Hej Maria
Tak for dine kommentarer. Det var godt du fandt min evaluering der står der om hvad jeg fik ud af det. Men har du andre spørgsmål er du velkommen at spørge mig enten her ella via min email. Vh Heidi
TUlle skriver
Er en foodprocesser det samme som en god blender?
DIY foodblog skriver
Hej Tulle. En foodprocessor har som regel større knive, og kan derfor bedre blende hård mad, såsom dadler. Men i nogle tilfælde kan man bruge begge dele. Det kommer an på hvad man skal bruge maskinerne til. Jeg laver f.eks. alle mine smoothies i min blender. Nødder, dadler, tærtedej osv. kører jeg i min foodprocessor. Hvis du ikke har en foodprocessor, kan en mini hakker med stavblender bruges istedetfor. Vh Heidi