Dagens opskrift er på lakrids is med solbær puré. Jeg lavede isen sidste sommer, men kom ikke så langt med at lægge opskriften ud. Dog er isen for god til at forbigå her på bloggen, og bedre sent end aldrig. Jeg glæder mig til at lave isen igen, så snart mine solbær er klare til at plukke.
Det er ingen hemmelighed her på bloggen at jeg er glad for Wilfa køkkenmaskiner, se. bl.a. min vurdering af Wilfa Svart og/eller Wilfa Fredag. Det var derfor næsten indlysende at jeg investerede i en Wilfa ismaskine, nemlig Wilfa Vanilje (ICM C15). Jeg købte den i foråret 2014. Her kommer en lille vurdering af min Wilfa Vanilje ismaskine.
Designmæssigt er ismaskinen meget flot, i børstet stål og retro stil. Så den pynter faktisk i køkkenet, i forhold til andre ismaskiner i samme prisklasse.
Ismaskinen er klar til at bruge med det samme. Det eneste man skal gøre, er hælde ismassen i, og så trykke på start knappen. Det er rart at man ikke behøver at fryse ismaskinens skål inden brug. Jeg brugte tidligere en Philips ismaskine med et fryseelement som skulle ligge i fryseren i 24 timer inden brug. Den virkede fint, men der skal gå mindst et døgn imellem hver brug. Desuden kan Wilfa ismaskinen fryse op til 1,5 liter is mens Philips ismaskinen kun kan fryse 0,8 liter is.
Det er utroligt nemt og hurtigt at fryse is med Wilfa Vanilje. Den fryser is på mellem 30 – 60 minutter alt efter hvor kold ismassen er ved begyndelsen og hvor varmt der er i rummet. Ismassen skal ligge under 25 grader C, inden den kan fryses i maskinen. Ismaskinen har en hold kold funktion, der holder isen kølig i op til en time efter at den er færdig. Med hensyn til rengøring, er det også nemt og hurtigt overstået.
Wilfa Vanilje fylder meget. Jeg har sat den på et rullebord, som står i køkkenet. Jeg vil gerne have ismaskinen i køkkenet, selv om jeg ikke bruger den hver dag. Når jeg ser den til daglig, bruger jeg den mere, til glæde for både drengene og mig selv :-) Ismaskinen vejer også en del og derfor er det rart at have den i nærheden af køkkenbordet.
Nu klarede jeg mig uden ismaskine tidligere, men det er nu meget lækkert at lave is i løbet af dagen, og så kunne spise isen kort efter. Det er simpelthen luksus. Alt i alt er Wilfa Vanilje en ismaskine jeg vil anbefale på det varmeste. Især hvis man er glad for is, som vi her i huset er.
Tilbage til lakrids isen. Det er ikke en helt almindelig lakrids is, da den får sin lakridssmag fra Amarelli pastiller, og ikke lakrids pulver, som ellers er meget almindeligt at bruge i dag. Du kan købe Amarelli Spezzata (se billede) på apoteker eller i Matas mener jeg. Du kan også bruge almindeligt lakridspulver istedetfor. Men Amarelli pastiller giver en lidt anderledes, men god lakrids smag.
Da jeg altid er frisk på en ny opskrift, ville jeg gerne prøve denne version af lakrids is. Jeg ved at solbær og lakrids smager fantastisk sammen, især efter at jeg smagte en solbær lakrids muffins fra Meyers bageri, som jeg sent glemmer. Mine yndlings karameller gennem min opvækst på Færøerne har også en kombination af lakrids- og solbærsmag. Jeg kan ikke huske hvad de hedder, men de er importeret fra England, som meget andet slik på Færøerne er, og jeg kan desværre ikke finde dem her i Danmark. Jeg køber altid nogle poser med til Danmark, når jeg er på Færøerne.
Opskriften på lakrids is med solbær, har jeg fra en af mine yndlingsbøger “Ruby Violets Ice Cream Dreams” af Julie Fisher. En lækker bog med sindsygt flotte billeder. Opskrifterne i bogen er meget inspirerende, og der står en del om hvordan man kan være kreativ med is, både med de forskellige is forme og med tilbehør. Der er opskrifter og tip til de flotteste islagkager, isbomber, isdesserter, ispinde m.m. der vil pryde ethvert dessertbord.
Jeg vil her til sidst skrive om et lille DIY projekt. Jeg er begyndt at genbruge græsk yoghurt og skyr bøtter. De er rigtig gode at bruge til min hjemmelavede is. De ser dog ret uinteressante ud og de pynter ikke ligefrem på spisebordet. Jeg købte derfor noget design folie, for at se om det ville kunne lade sig gøre at overtrække bøtterne med det. Det gik faktisk rigtig godt. Jeg er meget glad for resultatet (se billeder herunder). Jeg klippede design folien til, så den passede til bøtten. Lav evt. en skabelon i papir først. Bruger du lyst design folie f.eks. hvidt, er det en god idé at male bøtten hvid først, således at den blå farve ikke skinner igennem.
Jeg vil slutte dette lange blogindlæg her. Rigtig god dag til alle. Har du en anden idé til DIY isbøtter, hører jeg gerne under kommentarer eller via besked.
- 500 ml fløde
- 250 ml sødmælk
- 75 g rørsukker
- 3 æggeblommer
- lidt salt
- 16 Amarelli lakrids pastiller
- 2-3 spsk solbær puré
- 400 g solbær (friske eller frosne)
- 150-200 g sukker
- 25 ml citron saft
- Hæld mælk, fløde og sukker i en gryde. Bring det på kog og fjern gryden fra varmen. Lad det afkøle i 5 minutter.
- Pisk æggeblommerne godt sammen med salt. Hæld langsomt fløde- og mælkeblandingen ned i æggeblommerne, imens du rører rundt. Husk at fløde- og mælkeblandingen skal være lidt afkølet, da du ellers kan ende op med røræg.
- Hæld miksturen tilbage i gryden, og varm op på svag varme, indtil den måler 85 grader C. Rør Amarelli lakrids pastiller i, og fortsæt med at røre ved denne temperatur i ca. 4 minutter, eller indtil lakridserne smelter. Dette kan godt tage lidt længere tid, men lad ikke ismassen begynde at koge.
- Fjern ismassen fra varmen, og køl den ned til 4 grader C inden for 90 minutter. Hæld evt. ismassen i en tyk plastikpose med lynlås (min er fra IKEA) og læg den i en bøtte med koldt vand og isterninger.
- Når ismassen er kølet ned, opbevares den i køleskab indtil den skal køres på ismaskinen.
- Kør isen i ismaskinen indtil den er færdig, efter din ismaskines instruktioner. Den må maks måle 25 grader C ved start. Hæld solbær puré ned i og rør med en ske, indtil du har en marmor effekt. Rører du for meget, ender du op med lyserød is. Det gør ikke noget, men det ser flottere ud når solbær puréen giver en marmor effekt.
- Hæld 150 ml vand i en gryde sammen med solbær, citronsaft og sukker. Lad blandingen koge op, mens du rører i den regelmæssigt. Skru ned for varmen indtil det simrekoger. Lad det simrekoge i 8-10 minutter, eller indtil frugten er opløst. Smag evt. til med ekstra sukker.
- Si puréen gennem ned i en ren gryde og pres den gennem sien med bagsiden af en ske.
- Stil gryden på panden og varm op indtil den simrer. Lad den simre i ca. 20 minutter, indtil puréen er sirupsagtig og tyk som syltetøj.
- Stil solbær puréen til side indtil den er helt afkølet. Opbevar den på køl indtil brug. Den holder sig cirka i en uge i køleskab.