Dagens opskrift er på Sachertorte. Jeg har opskriften fra bogen Diabetes Kuren af Alice Apel Hartvig, og Majbritt L. Engell. Bogen udkom i februar måned i år, så det er lidt sent jeg skriver om den her på bloggen, men jeg har til gengæld læst hele bogen, og her kommer det jeg har at sige om den.
Bogen er delt op i to dele. De første halvdel af bogen omhandler selve diabetes type 2. Her er der fokus på selve sygdommen, hvordan opstår den, hvilke konsekvenser har den og info/motivation til dem, der gerne vil spise sundt og motionere for at blive kvit sygdommen. Altså her lægges vægt på både kost og overskuelig motion.
I bogen præsenteres en livsstil, der består af otte sunde og enkle leveregler, som både forebygger og har helbredende effekt, uden at vende hverdagen helt på hovedet.
Der lægges bl.a. vægt på, at der især for type 2 diabetikere er vigtigt at få styr på sit indtag af kulhydrater – både mængden og typen. Dette vil bl.a. forbedre insulinfølsomheden hos dem, og kan medvirke til at de bliver helt kvit sygdommen. Når det kommer til det søde køkken, lægges der vægt på at bruge naturlige sødemidler kontra kunstige. Læs mere om dette og meget andet beskrevet i detaljer i selve bogen.
Den første halvdel af bogen er meget motiverende at læse synes jeg. Jeg har taget nogle fakta fra denne del om selve forekomsten af type 2 diabetes i Danmark:
- 750.000 danskere skønnes at have prædiabetes (forstadie til diabetes)
- 320.000 danskere har fået konstateret diabetes
- 200.000 danskere har type 2 diabetes uden at vide det
- 28.000 danskere får hvert år diagnosen diabetes – heraf får 80 % diagnosen type 2 diabetes (kilde: diabetes.dk)
Anden halvdel af bogen omhandler diabetes venlige opskrifter. Her er opskrifter på alt fra morgenmad til dessert. Indtil videre har jeg prøvet Sachertorte, Grøn mos og Broccoli pesto, og jeg kan anbefale alle disse retter på det varmeste.
I opskrifterne på desserter i bogen lægges der vægt på nogle enkelte varer som normalt ikke findes i et almindeligt dansk køkken. Følger man opskrifterne skal man være obs på at man skal ud og investere i bl.a. Suvida. Suvida er et rimelig nyt alternativ til sukker, der indeholder sødestoffer udvindet af steviaplanten og sødestoffet erythol. Dette er et godt alternativ til dem der er glade for søde sager, og der stadig vil have noget til kaffen, selv om de følger denne diabetes kur.
Alt i alt synes jeg at Diabetes Kuren vil være en oplagt bog at købe/give til alle dem der slåes med diabetes type 2. Den er meget overskuelig og motiverende at læse.
Af alle opskrifterne i Diabetes kuren, valgte jeg at prøve sachertorten, fordi jeg elsker at prøve opskrifter på søde klassikere i nye og sundere versioner. Det er mange trin at følge i opskriften, men ikke desto mindre smagte kagen fantastisk. Den var således efter min mening al umagen værd. Min mand og min ældste dreng Jonatan var også glade for kagen.
Sachertorten er meget fyldig og rig i smagen ligesom en god sachertorte skal være. I modsætning til den almindelige kendte og klassiske sachertorte indeholder denne intet abrikos syltetøj eller hvidt sukker. Istedet for hvidt sukker, anvendes der suvida søde- og bagemiddel.
Jeg har brugt sukkerfri Cavalier chokolade (sødet med Stevia) som jeg havde liggende. Både Suvida sødemidler og Cavalier chokolade fås i de store supermarkeder eller hos helsekost. Endvidere kan man bestille dem på nettet. Netto har Suvida søde- og bagemiddel på lager lige nu, som jeg skriver dette.
Når det kommer til selve smagen af kagen er den er ikke over-sød, og dem der elsker meget søde kager, er måske ikke så glade for sådan en kage. Men efter min mening, kommer man altid langt med chokolade og denne sachertorte er rigtig lækker chokolade-agtig. Her er der er tale om en kvalitets chokoladekage. Ovenpå kagen er der ristede hasselnødder, hvilket jeg synes komplementærer kagen perfekt, nu når kagen ikke er over-sød.
Det var det jeg har at skrive for denne gang. Se billeder af bogen herunder, og dernæst billeder af sachertorten og til sidst selve opskriften. Velbekomme!
P.S. Se bl.a. disse diabetes venlige opskrifter på min blog:
Bogen “Diabetes Kuren” er venligst sponsoreret af Gad´s forlag, men mine meninger er mine egne.
- 100 g sukkerfri chokolade 70-75%
- 100 g smør
- 4 æg (deles i hvider og blommer)
- 1 tsk vaniljepulver
- 1 tsk flydende sødemiddel
- 75 g mandelmel
- 75 g suvida søde-/bagemiddel
- 25 g skummelmælkspulver
- 30 g hasselnødder
- 75 g smør
- 100 g sukkerfri chokolade 70-85%
- 3 spsk piskefløde
- 3 spsk kakaopulver
- Tænd ovnen på 160 grader C varmluft.
- Smelt chokolade og smør i en skål over et vandbad. Vandet i gryden må ikke koge, men skal kun lige holdes varmt, så chokolade og smør smelter langsomt. Rør jævnligt i chokolademassen.
- Pisk æggeblommer med vaniljepulver og flydende sødemiddel. Rør æggeblommerne i chokolademassen, når den er blevet fingervarm.
- Rør mandelmel sammen med suvida søde-/bagemiddel og skummetmælkspulver.
- Kom det i chokolademassen, og rør det godt sammen.
- Pisk æggehviderne stive. Vend forsigtigt æggehviderne i dejen.
- Smør en springform(ca. 22 cm i diameter) med lidt smør, hæld dejen i, og bag den ved 160 grader C varmluft i 25-30 minutter.
- Tjek med en strikkepind eller lignende, om den er gennembagt. Lad kagen køle af i formen. Løsn kagen fra formen og læg den på et fad (egne noter: min kage faldt sammen når den kølede af, men jeg tror det er meningen).
- Hak nødderne og rist dem på en tør pande i ca. 2 minutter. Rør kakaopulver i fløden, så den får en tykkere konsistens. Smelt smør og chokolade sammen med fløde og kakaopulver i vandbad.
- Kom chokoladeglasuren på toppen af kagen, og glat den ud med en paletkniv eller en ske.
- Kom evt. glasuren ned på siderne også. Pynt med hasselnødder.
- Kagen har godt af at stå et døgn inden den serveres.
- Protein: fra skummetmælkspulver og æggehvider.
- MUFA: fra mandler, æggeblommer og hasselnødder.
- Mættet fedt: fra smør og fløde.